This pages is about Swetugg Stockholm 2016. Go to Swetugg Stockholm 2023.

Nikolai Kanaev

Squeed

Docker for .NET developers - Windows Server Containers Quick Start

Containers har vuxit i popularitet som sätt att deploya isolerade miljöer. Vi går kort igenom vad en container är, och vad skillnaden är mot en virtuell maskin, samt vilka för- och nackdelar som finns med att använda containers.

Docker är en av de mest välutvecklade containers som har varit aktuell ända sen den utvecklades 2013. Vad gör Docker till containern som vi bör använda?

Docker har sedan starten varit Linuxbaserad, dvs. de containers som man skapar och vill arbeta med har en Linux kernel som grund och går fint att använda på olika Linux distros samt MacOS. För att köra Docker i Windowsmiljö har man varit tvungen att köra en VirtualBox VM med Linux. Fram tills nu.

I Microsoft Server 2016 finns det stöd for containerhantering med Windows Server Containers. Det innebär att man kan köra Docker och basera sina containers på en Windows Server miljö, och det sticker inte lika mycket i ögonen på oss .NET utvecklare som vill ha en stabil container för att köra exempelvis ASP.NET applikationer i.

Vi kör en “quick start” för hur man kan arbeta med Windows Server Containers från ett ASP.NET utvecklarperspektiv. Vi kikar på hur man kommer igång och diskuterar Dockers styrkor, svagheter och funderar på hur det kan komma att användas i en nära framtid.

Nikolai Kanaev

Nikolai är konsult inom .NET på konsultbolaget Squeed. Som utvecklare har han framförallt arbetat med ASP.NET MVC, WCF och WPF, och är väldigt intresserad av vad ASP.NET 5 har att erbjuda och söker sig samtidigt mot en full-stack kunskapsgrund då han gärna på fritiden utvecklar webbappar med HTML5, CSS, JavaScript, Angular, WebApi och några av de tusentals grymma bibliotek som finns. När nikolai inte utvecklar spelar han Tekken eller simmar till och från jobbet, ibland.